Meerle, ons dorp

Welkom in Meerle! Meerle is een landelijk dorp dat veel te bieden heeft. Naast dat Meerle rijk is aan tal van verenigingen kan je in ons dorp ook terecht voor verschillende activiteiten. Zo is Meerle en omstreken de ideale plek om te wandelen of te fietsen. Het is dan ook een mooie kans om eens langs het erfgoed te fietsen van Meerle. Zoals het recent gerenoveerde “Raadhuis”, de Heimeulen, onze kerk, domein Den Rooy of verschillende erfgoed dorpswoningen net zoals Café De Posthoorn.

Wij raden u dan ook aan om op onze website de fiets en wandelroutes eens te bekijken. Die brengen u op de mooiste plekjes in en rond Meerle zodat u niets hoeft te missen van ons prachtige dorp.

De Heimeulen

De Heimeulen

Deze stenen windmolen aan de Heimeulenstraat in Meerle (Hoogstraten) werd in 1851 gebouwd als graan- en oliemolen. De 'Heimeulen' of 'Molen van Mertens' maalde tot in 1952. In 1959 werd de molen beschermd als monument. Na een restauratie in 1972 werd de molen gebruikt als vakantieverblijf. In 2009 werden de kap en de wieken opnieuw hersteld. Naast de molen bevindt zich een bakstenen gebouwtje dat dienst deed als mechanische maalderij.

Het Raadhuis

Het Raadhuis

Dit Raadhuis werd tussen 1910 en 1927 gebouwd naar het ontwerp van Jules Taeymans. Het is ontworpen in een neostijl met elementen uit de gotiek, renaissance en barok en vertoont sterke Hollandse invloeden. Na de fusie der gemeenten in 1977 viel haar functie als gemeentehuis van Meerle weg. Recent werd het ‘Raadhuis’ volledig vernieuwd en heeft het terug een functie gekregen voor het dorp zoals de bib en het dienstencentrum.

Den Rooy

Den Rooy

In 1847 werden Den Rooy en Smisselbergen aangekocht door de Gentse industrieel Jean Voortman en door Edward Jacquemyns, geneeskundige, scheikundige en ingenieur in de katoenfabriek van de Gentse familie Voortman. De welgestelde familie kocht toen in één klap 2000 hectare braakliggende heidegronden aan in Meerle en omgeving. De ‘woeste’ gronden moesten renderen en werden omgezet in bossen, akkers en weilanden. Vandaag vormt het 77ha hectare grote bosgebied een belangrijke verbindingszone tussen een aantal grotere natuurgebieden in Nederland en België.

Elsakker

Elsakker

Dit voormalig kloosterdomein is vandaag een rustgebied voor mens en dier (160 hectare). Vooral wild is hier in zijn nopjes. Bos, heide, vochtige graslanden, poelen en vijvers vormen de belangrijkste elementen. Opvallend bij een bezoek aan deze groene oase is de grote verscheidenheid aan vogels. Een ideale plek om even op adem te komen. En steek zeker ook eens de Nederlandse grens over met de smokkelroute. De Elsakker sluit aan bij de Nederlandse natuurgebieden van Staatsbosbeheer (Strijbeekse heide en Gouwberg) en Natuurmonumenten (Chaamse beken) en maakt zo deel uit van een veel groter natuurgebied, gezamenlijk meer dan meer dan 600 hectare.